Fluebinderkonkurrencen i Ålestrup 2005

Ålestrup Open 2005.

Fluebinderkonkurrencen i Ålestrup er nu overstået og det var en rigtig hyggelig dag, men lad mig berette lidt om dagen og hvordan jeg oplevede den.

Min lille lærling Danni og jeg stak kursen nordpå tidligt lørdag morgen og efter nogen forviklinger med min gamle bil og god hjælp fra Niels Verner Pedersen (der kørte fra Århus) og samlede os op 30 km syd for Viborg kom vi velbeholdne og i godt humør frem til lystfiskergården i Ålestrup. Stor var glæden over at se en masse kendte ansigter, heraf en del fra det nylig overståede fluebindertræf, samt en masse af de lokale, jeg har haft fornøjelsen af at dele min fluebinderviden med på enkelte bindeaftener.

Konkurrencen var allerede startet, og der var stor koncentration at spore, rundt om ved de forskellige borde. Men der var også en væsentlig anden ting i luften, nemlig hygge og indstillingen til at det skulle være et socialt arrangement. Tommy Kjærgaard havde taget knægten med, han (Peter) er nylig begyndt at binde fluer og man kunne tydeligt se, at han har en god læremester, hvilket da også var tydeligt, da der var præmieoverrækkelse. Men se mere om det i Laurits Flowbinners artikel om samme emne, længere nede på siden.

Op ad dagen, kom der flere besøgende, der bare lige skulle se hvordan det gik. Således også John Lind Rasmussen og Morten Valeur. Binde havde de ikke lyst til, men snakke, jo det kan de. Om det så var Orla Bertram, havde han fundet vej, men den travle mand var hurtigt ude af døren, så det var begrænset hvor meget snak det blev til med ham, ærgeligt nok.

Hyggeriet tog faktisk så meget overhånd, at på et tidspunkt, så det ud som om fluebinderne var i undertal. Klubben har jo også et lille museum, meget flot er det blevet og en prisværdig måde at ære "den tovlige dyrlæge" (Preben Torp Jacobsen) på.

Dagen gik alt for hurtigt og da klokken nærmede sig 1530, mødtes vi i dommerpanelet, til en temmelig stor og vanskelig opgave, nemlig at bedømme de mange flotte fluer, der var resultatet af dagens anstrengelser. Det var ikke nemt, for mange af fluerne var meget meget flotte. Jeg vil nødig fremhæve nogen frem for andre, men alligevel vil jeg fremhæve to. Nemlig mesteren Niels Verner, og hans lærling Jan Olsen. Niels Verner måtte se sig slået i to klasser, det er nymfeklassen jeg vil fortælle om. Jan havde bundet en slørvingenymfe og Niels Verner en vårfluenymfe. De var så flotte, at de begge trak max. point, men da der kun kan være en vinder, blev vårfluenymfewn dømt lidt ned, og det på grund af en enkelt detalje i bagkroppen, der var så lille at man næsten skulle bruge lup for at opdage det. Jeg skal lige for god ordens skyld skrive, at vi som dommere ikke er bekendte med navnene på binderne før præmieoverrækkelsen finder sted. Jeg kan kun sætte navn på, fordi denne tekst skrives efter at det hele er overstået.

Jeg er også nød til at nævne Danni. Sidste år, hentede han fem præmier og jeg havde advaret ham om, at i år ville konkurrencen blive hårdere, men han tog fusen på mig, han havde nemlig bundet en fjervinget vådflue der var flottere end noget jeg tidligere har set fra hans hånd, så jeg blev faktisk lidt stolt, han havde jo hørt efter al min præk og skæld ud når jeg ikke syntes at han gjorde det ordentligt. Fortsætter han på samme måde, ender det nok med at han kan lære mig om fluebinding, men det varer forhåbentlig længe endnu.

Jeg er også nød til at fortælle om en anden god og overraskende nyhed. Anne Grethe Jensen, Freelance-journalist, fluefisker og skribent, kom med en rigtig spændende nyhed. Anne Grethe er ophavs"mand" til et initiativ, der går på at få flere kvinder igang med fluefiskeri. Således laver hun begynderkurser i fluefiskeri og fiskerejser til fremmede himmelstrøg, altsammen for damer og kun dem. I kan se mere om emnet på www.atlantik.dk

Jeg syntes det er et meget spændende projekt og håber virkelig at det vil få flere damer, til at få øjnene op for glæden ved fluefiskeri.

Vel mødt i Ålestrup i 2006.


 

Nedenstående artikel er skrevet af Laurits Flowbinner og bragt i Århus stifttidende samt Randers amtsavis. Artiklen er gengivet i sin fulde ordlyd om med tilladelse fra Laurits.

Ålestrup Open 2005.

 

Efter et enkelt mellemår, hvor flytningen af den traditionsrige fluebindingskonkurrence, der startede i Fårup for mange år siden, til Ålestrup lige skulle sætte sig hos deltagerne, var konkurrencen oppe i fulde omdrejninger her i 2005.

 

Der var flere deltagere end de seneste år og mængden af fluer der blev indleveret til bedømmelse var større end det huskes i mange år tilbage, hvilket satte dommerne på en hård prøve, og gjorde det nødvendigt at overskride bedømmelsestiden, der oprindeligt var sat til én time, med yderligere tre kvarter.

 

Ud over at der var mange fluer, så var der også en markant stigning i kvaliteten af de indleverede fluer. Flere gange måtte dommertrioen Tommy Olinsson, Henrik Kure Nielsen og undertegnede bryde ud i små jubeludtryk, og flere gange måtte et par fluer gennemgås en ekstra gang for at finde den endelige vinder i de forskellige klasser.

 

Ud over flere fluer var der også flere juniorer i konkurrencen end tidligere, der deltog i årets konkurrence. De markerede sig særdeles stærkt ved at vinde to af klasserne i skarp konkurrence med langt mere erfarne fluebindere. Specielt junioren Danni Grinderslev’s, Varde fornemt bundne vådflue vakte udelt begejstring blandt dommerne. En enkel traditionel vådflue bundet så håndværksmæssigt flot, at der ikke var en finger at sætte på Dannis arbejde.

 

Vinderne i de forskellige klasser blev som følger:

Klassisk Lakseflue

1. Tommy Kjærgaard, Roslev. 2. Tommy Kjærgaard,      Roslev. 3. Torben Kondrup, Randers

 

Moderne Lakseflue

1. Torben Kondrup, Randers. 2. Mads Tanderup, Vinderup. 3. Danni Grinderslev, Varde.

 

Nymfer

1. Jan Olsen, Hjørring. 2. Niels Verner Pedersen, Odense.

 

Superrealistiske Fluer

1. Jan Olsen, Hjørring. 2. Niels Verner Pedersen, Odense. 3. Peter Kjærgaard, Roslev

 

Kystflue

1. Niels Verner Pedersen, Odense. 2. Peter Kjærgaard, Roslev. 3. Kenneth Nyholm, Års

 

Tørflue

1. Niels Verner Pedersen, Odense. 2. Jan Olsen, Hjørring. 3. Henrik Leth, Randers

 

Geddeflue

1. Peter Kjærgaard (junior), Roslev. 2. Kenneth Nyholm, Års. 3. Palle Baade Andersen, Års

 

Vådflue

1. Danni Grinderslev (junior), Varde. 2. Mads Skibsby, Dommerby. 3. Chris B. Larsen, Nørager.

 

 

Der bindes fluer.

 

Henrik Leth ved stikket.

 

Fluebindere er glade mennesker.

 

En af dagens fluer.

 

Danni Grinderslev, vinder af vådflueklassen.

 

Dyb koncentration.

 

Jan Olsen, på vej til at blive mester.

 

Niels Verner Pedersen, vinder af to klasser.

 

Sponsor og organisator. Valeur & Glerup.

 

Bjarne Friis i fortællermode.

 

Koncentration.

 

Dommerpanelet på hårdt arbejde. Fra højre: Laurits Flowbinner, Henrik Kure og undertegnede.

 

Præmieoverrækkelse.

 

Dagens fluer.

 

En glad og stolt Tommy Kjærgaard (tv), mest for sønnens mange flotte præstationer.

 
 

En glad præmiemodtager.

 

Jan med sit diplom.

 

Dommerne.

 

"Afregning" for veludført arbejde.

 

Endnu en glad præmiemodtager.

 
Niels Verner vandt også lodtrækningen om et weekendophold i en af foreningens hytter.
 
Tommy Kjærgaards lakseflue, der vandt konkurrencen.