Sommer i Sydvest Jylland.

 
Denne artikel er første gang publiseret i Sydvest Nyt sommeren 2004.

 

Fluepapiret..

 

Fra gammel tid, har fluepapir været noget man brugte til at indfange, de i huset særdeles uvelkomne gæster, der svirrede rundt og lavede klatter alle steder. Papiret findes stadig, men er til gengæld meget uvelkomment i mit værksted. Tænk på hvilken skade, sådan en gang klister kan lave i stablerne af fjer, hår, silke og små kreationer viklet på bøjede ståltråde.

 

Faktisk er tiden hvor dette kommer ud, højsæson for fluepapir, der er i alt fald flyvende kryb overalt. Noget tilovers, andet meget velkomment. Det er dette sidste jeg vil fortælle lidt om.

 

Majfluerne har lagt deres æg for i år og er færdige med at sværme, men der er stadig mange andre, du kan finde både brune, gule, hvide og grå døgnfluer overalt. Dagene er blevet varme og i virkeligheden er aftentiden den bedste. Der er massive spinnerfald og lige så store Caenisklækninger.

Prøv en Caenis-spinner-imitation str. 22 på en 0,12 spids. Glimrende middel til både ørred og stalling i alle vores mindre vandløb. Husk dog at stallingen er fredet i Sneum og Holsted å og derfor skal genudsættes. Vårfluerne er også overalt. Her er en Rackelhane eller en Elkhair caddis et par gode bud på hvordan man imiterer sådanne størrelser.

 

Gedderne spøger i alt for stort omfang i vores åer, et godt bud på en god gedde magnet, er en stor krog (4/0) fyldt op med hvide hackler og en masse sølvglimmer, eller hvad med en popper fisket i åens stille partier. Prøv ear-plug-popperen, den er hurtig lavet og gederne er glade for den. Fisk den langs sivkanterne, gerne på et solbeskinnet spot. Pas på med popperen, du bliver temmelig forskrækket når storgedden hugger, det er voldsomt vanedannende, men meget underholdende.

 

I min gennemgang over årstidens fluer er jeg nu nået til hvad der ligger mit eget hjerte nærmest, nemlig havørred og laksefiskeriet. Aften og natfiskeriet har været i gang en tid nu og en masse forskellige fluer har fundet vej fra stikket og ned i flueæskerne.

 

Nogen sværger til rørfluer, andre til rejefluer. Andre igen til de gamle klassiske Speyfluer, eller hvad med en muddlerflue fisket i overfladen, trækkende sølvstriber fra månen og stjernerne.

 

Jeg vil gennemgå et par enkelte fluer jeg har haft held med i årenes løb. De fleste vil jeg forbigå, I kan se dem i Poul’s flueæske, på adressen www.Flueaesken.dk.

 

Mit indledningsmønster er et med en gammel historie, faktisk er det en indvandrer fra Skotland, nærmere betegnet Speydalen.

Glen Grant er opfundet af Major Grant fra river Spey, og er ca. 125 år gammel. Jeg bruger den hver eneste gang det er Sct. Hans nat. Med lyden fra byfesten i Vilslev som baggrundsmusik (støj, ville nogen kalde det) blandet op med nattergalens aften-serenader, mosekonens bryggen og ålenes smasken, går jeg troligt og dypper min flue langs Kongeåens bredder. Det sker ikke hvert år, men ofte nok til at jeg er blevet overtroisk. Glen Grant fanger store havørreder Sct. Hans nat. Sidste år holdt jeg ferie og dermed Sct. Hans på Fyn, men næppe var jeg kommet hjem, før der røg meldinger ind om de fisk der var kommet op i den uge. Mere held havde jeg året forinden. Da hjalp Glen Grant mig til en fisk på 5,5 kg, og før det, flere fisk næsten lige så fine.

Jeg skylder at fortælle at denne flue flere gange har været i kontakt med Varde Å kæmperne, men hver gang har jeg tabt kampen.

 

 

 

Her følger mønstret:

Krog              :                     str. 1-2 gerne en kraftig streamerkrog.

Hale               :                     Gul kropsfjer fra guldfasan.

Krop              :                     Første 1/5 gul Berlin-uld, resten sort Berlin-uld.

Kropshackle  :                     Sort hejre eller Speyhackle bundet ind ved roden (den ene side af fjeren

skal strippes) Hacklet skal tørnes modsat ribben og over denne.

Ribs               :                     Flad sølvtinsel og tynd oval sølvtinsel bundet retvendt men med afstand.

Vinge             :                     To par junglecock oven på hinanden, det inderste par til krogbøjningen.

                                            De næste til det første pars gule plet.

Fronthackle    :                     Teal hackle, hvor den ene side er strippet. Et, max. To tørn.

Overvinge      :                     Smalle stips af tealfjer.

Hoved            :                     Gul Berlinuld.

 

 

Videre i min fortælling, skal jeg berette om et fluemønster der stammer fra Irland, en såkaldt Irsk rejeflue.

Nemlig Wilkinson light shrimp, en flue der er opbygget med tre hackler, næsten som en uldsok, det specielle ved dette mønster, er farverne på hacklet, der er magenta og tealblue farvede. I sommertiden, fisker denne flue rigtig godt om aftenen. I tiden omkring den gyldne time bliver aftenhimlen farvet rød og blå. Når man holder fluen op mod denne lysende aftenhimmel, falder hacklernes farver i med himlen og så fanger fluen fisk, ikke altid, men tilstrækkelig ofte til at ”teorien” holder…

 

Mønstret på Wilkinson light shrimp.

 

Krog              :                     6-16 enkelt, dobbelt eller treblekrog

Tag                :                     Tynd oval sølvtinsel

Baghackle      :                     Guldfasan rød kropsfjer

Bagkrop         :                     Flad sølvtinsel ribbet med tynd oval sølv

Centerhackle  :                     Magenta høne eller hanehackle (fiberlængde til krogbøjningen)

Forkrop         :                     som bagkrop

Fronthackle    :                     Tealblue høne eller hane (fiberlængde til midten af centerhacklet)

Vinger            :                     Junglecock bundet i V-form og fladt hen over ryggen til krogbøjningen

Hoved            :                     Sort eller rød

 

Det sidste mønster jeg vil fortælle om, er et all-round mønster der kan bruges i alle vores åer. Fisket på flydeline, bør fluen vægtbelastes, på synkeline skal den ikke belastes yderligere.

 

Wolly worm bindes på en streamerkrog og er i al sin enkelthed en hale, chenille viklet på krogen og afsluttet med et palmerhackle. Bind den i diverse brune, grønne og gullige nuancer med grizzly eller brune hackler. Fluen imiterer alskens kryb der lever i åen. Fisk den skråt nedstøms, lad den drive til egen side og træk den hjem i små nyk.

 

Afslutningsvis vil jeg ønske jer alle en god sæson, fortsætter den som den er startet, bliver det den bedste i mands minde.