Historie og fakta om bindetråd til fluebinding

 

Denne lille historie handler om de forskellige bindetråde der er brugt gennem fluebindingshistorien


Arbejdet med FFFD fluebindingsinstruktør håndbogen har bragt mig gennem alle mine gamle papirer. Her faldt jeg over en gammel artikel jeg har skrevet om bindetråd.

Historien er på ingen fuldstændig og den slutter lidt brat. Tror faktisk der er flere sider, som jeg så ikke har fundet.

Kan blot konstatere at der er så meget information at jeg syntes det har relevans at gengive den her.

Da jeg startede med at binde fluer for en stenalder siden, var der ikke særlig mange slags bindetråd at vælge imellem.

Mine første fluer blev bundet med sytråd eller kinesertråd. Sidenhen stødte jeg på Pearsell's Gossamer silk, en dejlig silkebindetråd der på det tidspunkt langt fra var stærk nok til den måde jeg trak i den på.

Så fandt jeg "prewaxed monocord 6/0". God stærk tråd. Den eneste ulempe var tykkelsen. Hovederne på fluerne lignede noget der trodsede enhver beskrivelse. I dag ville man kalde det "conehead hoveder", de var i alt fald lige så store.

Tråden var så bred, at når den blev brugt til tørfluer, blev de fleste fibre lagt ned.

Et godt alternativ på den tid var Gudebrods stangbeviklingstråd, men også den var alt for tyk.

Så efter nogle år, begyndte der at komme en masse "single core" tråde på markedet. Spider web var der en der hed, den kunne bruges, men men men...

Disse tråde var også kendt som monofilament.

Pludselig kunne man også få supertynde nylontråde, vist nok det samme materiale som man laver nylonstrømper af.

Sidenhen blev jeg introduceret for den italienske Benecchi tråd. Den var genial og fandtes i tre forskellige tykkelser 12/0, 10/ & 8/0. Men den havde ikke samme tykkelse som andre fabrikater med samme tykkelse.

Forvirringen var total! Spurgte man i en forretning, fik man et svar, mens i en anden forretning, sagde de det helt modsatte.

Det tog heldigvis ikke lang tid, så havde jeg spottet at skulle man have virkelig kvalificeret hjælp, så var der en person man altid kunne få hjælp hos, nemlig Jens Staal, der dengang arbejdede i Ækvator sport i Odense. Det er efterhånden mange år siden, der er rendt meget vand gennem Odense Å. Jens med flere skabte Go-Fishing der så også er flyttet siden, men nok om det.

Jens var (og er) altid flink og hjælpsom, altid en man kunne få kompetent hjælp hos. Men nok om Jens og tilbage til tråd mm.

Stadig den dag i dag hersker der kaos på trådmarkedet, men heldigvis er der lys for enden af tunnelen.

De store producenter er nemlig blevet eninge om at adoptere en måleenhed som man bruger inden for tekstilindustrien. Den såkaldte "Denier"

Men lad mig først forklare lidt om den gamle skala.

Den blev først introduceret i slutningen af 1930'erne af Danville's chenille company, for på den måde at lave en standard for bindetråd.

Udgangspunktet var en tråd med en given tykkelse som man kaldte for "0" (nul) Når tråden så var tyndere end nul, lagde man flere nuller til. f.ex. "000000" meget bøvlet, hvorfor man indførte begrebet 6/0 for førnævnte tråd og så fremdeles.

Efterhånden som der kom flere producenter på markedet, adopterede de standarden, men stadig med meget store forskelle.

For at komme den forskel til livs, introducerede man så førnævnte "Denier" Her er tykkelsen defineret som  antal gram pr. længde enhed, i dette tilfælde 9000 meter. Hvorfor det er sådan er jeg så ikke vidende om.

En 1 Denier polyesterfiber har en diameter på ca. 10 mikrometer, altså 10/1.000.000 meter

Denier bruges som mål for densiteten af vævningen/materialet i strømper, og definerer deres transparens.

Det var så lidt om bindetråd. Såfremt sidens læsere kan tilføre yderligere, sender man bare en mail...