Krympeflex til samling af liner og fremstilling af øjer


Da jeg var i Dortmund tidligere på året viste hollænderen Sepp Fuchs (FFF masterclass kaste instruktør) mig en fantastisk måde at lave øjer på flueliner, samt sammenføjning af flueliner. Efter tilladelse fra Sepp, forsøger jeg her at gengive nogen af de tricks han viste mig.

De nødvendige materialer til projektet, er en lighter, krympeflex og flueliner. På de efterfølgende billeder har jeg anvendt gennemsigtig ø 4 mm krympeflex der krymper 2:1. Resultaterne viser mig at der bør benyttes en tyndere diameter flex, eller en med større krympe forhold (3:1). Krympeflexen må ikke være for tynd i godset, da det kan påvirke det færdige resultat på en dårlig måde.

I vil kunne se på nogen af billederne at der kommer lufthuller, dette er en indikation på at flexen er for stor i diameteren.

Ydermere kan I se at dette er et resultat af en nybegynder på feltet. Jeg har alligevel valgt at fremvise resultaterne, for det sætter et fint perspektiv op på hvor nemt det ser ud når en "profi" gør det i forhold til når man selv skal bikse med problemerne. Jeg har været alene om at lave billederne og har bestemt manglet en ekstra hånd, håber trods alt at det kan være jer til gavn, og at I selv vil prøve jer frem, for denne metode gør afcoatede liner og splidsede kerner til noget der hører en dunkel fortid til.

Sepp fortalte mig videre at de har lavet forsøg med det på teknologisk institut i Holland. Resultatet for en 10-11 line blev en brudstyrke på 150 kg.

I fiskeklubben i Varde har vi ligeledes lavet en række forsøg. Det har ikke været muligt at trække øjerne i stykker, men til gengæld har vi gentagne gange trukket linerne over, men alle andre steder end i sammenføjningen. Der er derfor ingen tvivl om at denne metode er langt stærkere end hvad vi ellers har brugt med førnævnte afcoatede kerner.

Jeg har forsøgt med sammensmeltning af to liner og jeg har forsøgt med øjer. Sepp fortalte mig videre at metoden også kan anvendes på de gennemsigtige liner med monofil nylonkerne. Har også forsøgt at smelte et coated forfang sammen med fluelinen, men det har jeg endnu ikke haft held med at få til at fungere.

Dennis Jensen skrev på lystfiskerforum at han havde forsøgt med flex med en mindre diameter end den jeg har brugt, og så vidt jeg kunne forstå, har han haft større succes end jeg har, hvilket fortæller mig at der skal bruges en mindre diameter end ø 4 mm.

Skulle du efter at have prøvet dig frem, have fundet bedre resultater end dem jeg evner at fremvise i øjeblikket, skal du være meget velkommen til at skrive til mig, og jeg vil så lægge det frem på siden her.


 

Dette billede viser to liner der er skåret skråt af, for at lave en ordentlig overgang hvor linen skal løbe gennem øjerne. Den afbillede krympeflex er ø 4 mm.
 
Her er line-enderne stukket ind i flexen. Bemærk at der er 2 cm flex i hver ende af lineenderne.
 
Her er der så varmet på flexen og den er begyndt at trække sig sammen. Bemærk at enden ikke er krympet. Hvis man varmer for tæt på kanten, svækkes fluelinen og den knækker meget nemt.
 
 
 
Her ses hvordan coatingen flyder ud og løber sammen. Boblerne der ses til højre tror jeg skyldes at flex-diameteren er for stor.
 
Her ses det at flexen er blevet misfarvet, der er blevet for varm. Det svækker også linen og det resulterede da også i at linen knækkede da jeg skulle træk-prøve den.
 
Her ses overlappet og afstanden mellem den lyse endes slut og kanten af flexen.
 
Dette billede viser blot hvordan flexen klippes af efter afsluttet smeltning. Og al flexen skal klippes af
 
Her har jeg lavet endnu et forsøg med sammenføjning af to liner. Igen har jeg varmet lidt for meget, men denne gang holdt det, og jeg kunne ikke trække dem fra hinanden. Dette overlap er kun omkring 3 cm, men det lader til at være tilstrækkeligt.
 
Dette billede skulle illustrere hvordan den hvide og grønne coating er smeltet ind i hinanden.
 
Her ser I hvordan jeg skærer et skråt snit for at lave en ordentlig tapering.
 
Tilspidsningen, den er ca. 1 cm lang. Det hvide inderst er kernen.
 
Træk et stykke flex på linen. Længde ca. 3-4 cm.
 
Tampen føres retur ind i flex-røret.
 
Efter to ødelagte lightere overgik jeg til fyrfadslys, men flammen er for varm.
 
Der krympes.
 
Her er det færdige øje, flexen er klippet af og øjet er klar til brug. Der er misfarvning af linen, fordi den har været for varm.