Læsø

 


 

Fiskeriet på Læsø i sommeren 2007.


Torsdag d. 14. juni. En havn fuld af fisk.

Endnu engang er jeg kommet til Læsø. Det er nogen dage siden, men desværre har øen været uden internet adgang, i nogen dage og derfor heller intet nyt herfra. I går eftermiddag var det blevet tid til en lille hyggetur på havnen. Min daglige spadsere tur havde afsløret temmelig store fisk i havnen og det skulle jo prøves af. Det fiskeri blev faktisk et langt grin, når fluen blev trukket hurtigt hjem, kunne det medføre at 20-25 fisk fulgte efter, ikke lige hvad man er vant til som havørredfisker i åen.

Bodil som jeg sejler med, og jeg havde en rigtig hyggetur i en times tid og den medførte 30 fine fjæsinger, lige til middagsbordet. Og lad mig lige indskyde, røget fjæsing er klasse føde, bare super godt.

Igennem dagene hvor jeg har været heroppe, har jeg også set flere ørreder, desværre ingen store. Claus fra Seadog fortæller ligeledes om godt fiskeri lidt længere ude.

Det er blevet friskt vejr, og vi er heldigvis på den anden side af weekendens hedebølge, samtidig er der kommet lidt regn og der er rigtig dejligt heroppe.

I eftermiddag står den igen på fiskeri, håber at kunne komme med mere spændende nyt i nær fremtid.

 

Lørdag d. 19. maj. Mere blæst.

Så har jeg været en tur på øen igen. Var en tur i Bovet i går, med forventning om et spændende fiskeri efter hornfisk og måske en ørred. Det kom da også så vidt at det blev til te fra Kelly kedlen og lidt tilrigning. Blæsten var dog så stærk at det blev ved tanken. Håber på mere stille vejr næste gang. Talte også med Klaus på Seadog. Han fortalte om nogen gode ture i foråret, der havde givet fine torsk, men også en Blåstak var det blevet til. Klaus fortalte ligeledes om et spændende fiskeri fra jolllen ude i Bovet.

Lørdag d. 12. maj. Bovet i blæsevejr.

I torsdags kørte jeg en tur i Bovet. Vinden var endelig flovet, min gode kollega Jan havde lånt mig sin bil, så af sted ud gennem Gl. Østerby og ud til vandet. Jeg havde fået en kørevejledning: "følg asfaltvejen til den drejer, fortsæt herefter ad hjulsporet indtil du er ved vandet" "Der efter fortsætter du til fods i 20 minutter til du kommer til et bette rev, så er du der" Det var den besked jeg havde med fra Jan Olsen. Jeg fandt vejen og hjulsporet og jeg fandt vandet, men den der  revle, nå man kan jo ikke vinde hver gang.

  

Bovet en dag uden blæsevejr.

Fik rigget til og kom af sted. Efter de første 20 minutter i vand til skinnebenene, begyndte jeg at overveje om Jan sad og grinte nede på damperen. Efter yderligere 30 minutters stroppetur i det lave vand var jeg pludselig ved den rende som jeg ledte efter, men intet rev.  Det var også lige meget, for allerede da fluen ramte vandet første gang, var der fisk i nærheden. Over en halv time havde jeg så fornøjelsen af at tabe 4 hornfisk, men sjovt var det. Slutninger der fulgte kort efter foregik ved at jeg, da jeg skulle tage fluen af vandet, hang fast i noget der var både større og mere sprællende end en hornfisk. Et stort plask og jeg havde forfodret med endnu en flue. Så der er både hornfisk og havørreder i Bovet i øjeblikket. Armen var blevet lidt slidt oven på al kasteriet i den hårde vind og det i kombination med bevidstheden om endnu en times stroppetur fik mig til at stoppe for den dag. Oplevelsen gav virkelig blod på tanden og jeg glæder mig allerede til næste tur senere på ugen.

Jan fortalte for resten at han havde fanget hornfisk nord af Vesterø havn tidligere på ugen. På Østerby kanten var der også masser af "hornhylere" så de skulle være overalt omkring øen.

Mandag 7. maj.

Efter en stille weekend med strålende sol, skiftede vejret radikalt i går eftermiddag. Det er blevet overskyet og regnfuldt med frisk vind fra Sydvest. Er man til fluefiskeri, er det vist Nordkysten der er bedst i øjeblikket. Men spinnegrej kan man komme til overalt og der er da også fisk at komme efter. I Bovet er der i øjeblikket masser af hornfisk. Prøv dem med en bobleflåd eller en lille orange tangloppe imitation på en let fluestang med flydeline. Der fanges havørreder rundt på hele kysten i øjeblikket. En fisk på 6,5 kg på østkysten, og tre fisk i området af 3-4 kg nede på sydkysten. Ydermere er der fanget en god multe samt en del fladfisk af forskellig slags.

I det lave vand rundt om havnen er der det samme rige liv som jeg fortalte om sidste år. Overalt er der rejer, mysis og fiskeyngel. Der er mange små havbars, og jeg har også set en mindre stime havørreder i går, fisk omkring 20-25 cm.

Jeg har også set flere folk der fiskede fra molen, men ved ikke noget om deres held.